Ingin Melancong ke Maldives? Korang Perlu Baca Tips Ini

SHARE:


Maldives Trip Tips! Ingin Melancong ke Maldives? Korang Perlu Baca Tips Ini

1. Accommodation

Dekat Maldives ada je hotel/guesthouse yang affordable. We will stay in Maafushi Island. Dekat situ banyak affordable resorts and guest houses.

Tapi if resort macam hasil google yang anda inginkan, takde masalah. Sediakan lah few thousands USD PER NIGHT for your accommodation budget.

Tp dekat Maafushi ni ada resort yg sangat best which is Arena Beach Resort (depan private beach).

2. Flight tix

Dari Malaysia ke Male, dulu cuma ada MAS je direct flight. Tu pun mahal. So we chose Tiger Air. Tiger Air ni takde direct flight dari KL ke Male, so kena transit ke Singapore before flying to Male.

Quite a hassle la sikit, tapi dapat jugak jalan jalan kat Singapore within the transit time tu.

KUL - SG: 1 hour
SG - MALE: 4.5 hours

Tapi sekarang dah ada Air Asia kan. Direct flight. Sabar je lah dlm tu tidur kejap 4jam lebih ok je kan.

3. Currency

Maldives guna Maldivian Rufiya as dia punya currency. Tapi if dari Malaysia nak tukar ke Rufiya, memang susah or close to impossible nak dapat.

So, tukar je your money to USD sebab it is widely accepted there. If nak duit rufiya for small things like snacks and souvenirs, boleh tukar from USD to Rufiya dekat bandar Male or Airport Male.

Approximately, 1 USD: 15rufiya. Tp suggested bwk je usd lagi senang nk deal and kita pun xpening.

4. Makanan

In Maafushi, food costs about 3 - 10USD. Some places in Maafushi have buffet spread for dinner costing about 10USD to 15USD. But on top of that, still kena bayar service charge and tax on the food dalam 10% - 20%. If convert, mahal jugak lah food dekat sana.

Not blaming them sebab semua makanan dekat islands tu are brought from main island. That's why harga mahal sikit. So how to save? Bawak lah Maggi dan Brahim dalam bag.

At least dapat save 2 - 3 meal time ok lah kan. Still, don't miss out to explore the local foods there.

Disclaimer: Food price is subjective to where you're staying and where you're eating. So the food price at other islands might vary with what I'm paying last time.

5. Culture

Dekat sana, 100% maldivian adalah Islam. So kalau stay local island tk pyh bimbang dh semua halal.

Alcohol is not allowed there. Kalau private island which is the owner maybe from Sri Lanka & etc yang tu ada alcohol & non halal food & drinks. Tapi orang-orang diaaa sangat baik!

So based on my experience pergi sana dah empat kali, mmg Maldives ni buat kita ketagih!

Kalau p sorang or dua orang costing agak mahal lah sbb kami ni suka naik yang private speedboat tu. sbb yg public ferry tu slow & pening skit. So nk save time kena la keluar duit skit.


Gambar :








Sumber : Melancong ke Maldives

COMMENTS

Lazada Malaysia
-
Nama

Aiskrim Art Bunga Cable Car Langkawi Cafe Chinese Food Desaru Fakta Food Review Gambar Gayat Homestay Indonesia Ipoh Istanbul Johor Kedah Kota Tinggi Kuala Lumpur Langkawi Langkawi Skycab Lenggong Luar Negara Makanan Maldives N. Sembilan Pahang Pantai Timur Perak Percutian Pulau Pulau Langkawi Pulau Perhentian Resort Sabah Selangor selfie swafoto Terengganu Terkini Tips Travel Trend Waterpark
false
ltr
item
Kalerful - Destinasi Makan dan Travel Menarik: Ingin Melancong ke Maldives? Korang Perlu Baca Tips Ini
Ingin Melancong ke Maldives? Korang Perlu Baca Tips Ini
Maldives Trip Tips
http://1.bp.blogspot.com/-s37eyS7yHoI/Vm63heWYpMI/AAAAAAAAARU/iUjEL7Vgd0o/s400/12376584_753204364811051_2615232365486846719_n.jpg
http://1.bp.blogspot.com/-s37eyS7yHoI/Vm63heWYpMI/AAAAAAAAARU/iUjEL7Vgd0o/s72-c/12376584_753204364811051_2615232365486846719_n.jpg
Kalerful - Destinasi Makan dan Travel Menarik
https://www.kalerful.com/2015/12/ingin-melancong-ke-maldives-korang.html
https://www.kalerful.com/
https://www.kalerful.com/
https://www.kalerful.com/2015/12/ingin-melancong-ke-maldives-korang.html
true
2044314096369409462
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy